Silvi Väljal. Minu muinasmets ja trollide maa


24.01-5.02.2013

Kolmapäeval 23.01. avatakse Vabaduse galeriis kell 16.00 näitusSILVI VÄLJAL. MINU MUINASMETS JA TROLLIDE MAA.

Näitust on toetanud Eesti Kultuurkapital ja Eesti Kunstnike Liit. Galerid toetab Kultuuriministeerium

Silvi Väljali on üks eesti tuntumaid lasteraamatute illustraatoreid. Ent oma juubeli näitusel Vabaduse galriis eksponeerib ta õlipastelle muinasmetsast. Need tööd on valminud äsja möödunud 2012. aastal ent näitusele lisanduvad ka pastellid seeriast „Trollide maa“, inspireeritud autori Norra-reisist aastal 2004. Silvi Väljal ongi oma lasteramatute ja õpikute kõrval aastakümnete jooksul jõudnud luua ka arvukalt vabagraafilist loomingut. Tema lasteraamatute lugude ja vabagraafiliste lehtede vahel võib märgata sarnaseid jooni. Ka suured pastellmaalid on loodud muinasjutulises ja graafiliselt vaheldusrikkas laadis. Kodumaine loodus on tema lehtedel alati olnud võlumaa, mida ta on tänaseks juba üle poolsajandi vahendanud väga paljudes tema poolt illustreeritud lasteraamatutes.

Silvi Väljal on illustreerinud enam kui poolsajandi jooksul üle 200 raamatu. Tema poolt on illustreeritud selliste autorite raamatud, nagu Heljo Mänd, Silvia Rannamaa, Jüri Parijõgi, Elar Kuus, Venda Sõelsepp, Marta Sillaots, Iko Maran, Aino ja Leida Tigane; Ellen Niit, Heino Väli, Olivia Saar jt. Enamik neist on lasteraamatud, et on ka luulekogusid ja kooliõpikuid. Mulgimaa patrioodina illustreerib ta ka viimastel aastatel ilmunud mulgikeelset lastekirjandust. Silvi Väljal on jäänud truuks aastakümnete jooksul väga kõrgetasemeliseks arendatud modernistlikule kujundikeelele kus talle omaselt ratsionaalselt lahendatud motiivistik on tänini alati kindla tähendusega ja lastele arusaadav. Looduslähedus, kõrgetasemeline professionaalsus ja elamuslikkus on alati Silvi Väljali loomingut saatnud. Teda võib kõrvutada suurte Põhjamaade raamatuillustraatoritega nagu Tove Jansson ja Ilon Vikland.

Ta on kirjutanud ka ise raamatu „Jussikese seitse sõpra”, mis ilmus esmatrükis 1966. aastal, äratades kohe suurt tähelepanu. Juba järgmisel aastal valmis raamatu alusel joonisfilm ja järgnesid mitmed kordustrükid. See raamat tõlgiti ja avaldati kuueteistkümnes keeles ning lavastati Nukuteatris.

Lisaks paljudele illustereeritud lasteraamatuile on ta loonud üle poole tuhande eksliibrise, mis on rahvusvahelisele eksliibrisehuvuliste kogukonnale vägagi tuntud.

Tema kauasest näitusetegevusest vabagraafikuna võib meenutada isiknäitusi Torontos, Tokios, Helsinkis, Riias, ja Šveitsis. Kodumaistest arvukatest näitustest on viimastel aastatel olnud suurt osa loomingust hõlmav isiknäitus Rahvusraamatukogus 2003. Aastal 2008. korraldas ta näituse „Minu maailm” samas Vabaduse galeriis. Tänasel juubeliaastal aga on tulemas suurem ülevaade tema loomingust Rahvusraamatukogus.

Vabaduse galeriis saab lehitseda ka osa Silvi Väljali illuistreeritud raamatuist.