Peeter Kuutma. Variatsioonid sinises

8-25.11.2013

Olete väga oodatud neljapäeval, 7. novembril kell 17 Peeter Kuutma näituse “Variatsioonid sinises” avamisele Vabaduse galeriis. Näitus on lahti 8. – 25. XI 2013.

Peeter Kuutma on mitmekülgne tekstiilikunstnik, kes on enam kui nelikümmend aastat loonud pindpõime tehnikas vaipu. Ta on ka üks neist kunstnikest, kelle vaibad on mõeldud konkreetse ruumi tarvis, elutoast kuni Toompea lossini. 1970ndail kavandas ta interjööritekstiile – eesriideid Tallinna, Pärnu ja Viljandi teatrile, tema jõulised trükikangad kaunistasid tollaseid restorane ja baare Tallinnas, Narvas ja teistes linnades.

Peeter Kuutma on eesti geomeetrilise vaibakunsti kõige tuntuim tegija, tema loodusmeeleolust inspireeritud abstraktsed vaibad on suursugused ja dekoratiivsed. Kuutma vaipade koloriit on tõsine, valitsevad tumedad sinised, rohelised ja pruunid toonid.

Vabaduse galerii näitusel on esimeses ruumis väljas kolm vaipa – “Juuli. Äikese eel” (2002), “Asetub kohale” (2008) ja “Põhjatäht” (2013) – ja tagumises valik tänavu valminud vahakriidi tehnikas maale. Väikeseformaadilisi maale võib vaadata kui kunstniku suurte vaipade ettevalmistusetappi: need ei ole küll ühegi maali eskiisid, neis käeharjutustes (mis nii täpse ja korrektse kunstniku puhul, nagu seda on Peeter Kuutma, on igati lõpetatud tervikud) tuleb ilusasti välja tema mõttemaailm.

Peeter Kuutma lõpetas 1967. aastal ERKI tekstiili eriala. Ta töötas palju aastaid tööstuses ja õpetab siiani Tallinna Kunstikoolis. Ta on aktiivselt tegelenud näituste korraldamisega nii Eestis kui ka Soomes, Lätis, Shveitsis jm.

Veel teavet:

Reet Varblane
reetvarblane@gmail.com, tel 55655014

Peeter Kuutma
peeter.kuutma@gmail.com