Benjamin Vasserman. Avarus

6-24.06.2014

Olete väga oodatud Benjamin Vassermani näituse “Avarus” avamisele Vabaduse galeriis neljapäeval, 5. juunil kell 17. Näitus on avatud 6. kuni 24. juunini.

Benjamin Vasserman hakkas näitustel esinema juba ligi nelikümmend aastat tagasi ning pühendus keerulistele, vaeva ja kannatust nõudvatele graafikatehnikatele nagu ofort ja akvatinta. Ta pälvis tunnustust mitte ainult Eestis, vaid ka rahvusvahelistel graafikasuurnäitustel. Tal on olnud kakskümmend kolm isikunäitust Eestis, aga ka Soomes, Saksamaal, Taanis, Lätis, Venemaal ning ta on saanud kakskümmend üks rahvusvahelist auhinda.

aastal tekkinud allergia graafilistes tehnikates kasutatavate kemikaalide vastu sundis kunstnikku otsima uusi väljendusvahendeid ning nii jõudis ta 2006. aastal digitrüki juurde. Digitrükk ei ole Benjamin Vassermanile olnud pelgalt võimalus kemikaalidest hoidumiseks, digitrükk on pannud kunstniku ka teisiti mõtlema, kuigi oma reaalsuse loomisest ei ole ta loobunud. Digi-, virtuaalsetes maailmades ei keskendu ta enam maksimaalse tasakaalu otsimisele, vaid korrastatud paljususe loomisele: variatsioonide lõpmatusele ning eelkõige sellele erinevusele, nimetagem seda või veaks, mis tekib valguse- ja varjumängu tagajärjel. Ta Ta toimib nagu teadlane – astronoom, molekulaarbioloog, -füüsik, kes on pühendunud universumi osakeste suhete väiksemagi muutumuse, mutatsiooni uurimisele. Ja ta toimib nagu laps, kes tunneb puhast rõõmu kaleidoskoobi lõpmatutest permutatsioonidest.

Kunstniku uue, tänavu valminud seeriat “Avarus” (või “Space”, nagu ta ise on seda algselt ingliskeelsena pealkirjastanud) võib vaadata sürrealismi (alateadvuslike kujundite), aga kosmosekülalisi, eelkõige nende fantastilisi lennumasinaid kujutavate ulmefilmide, aga ka arvutimängude võtmes. Kunstnik on jätnud vaatajale vabad käed, kuid ta materjali edasiandmise lembus, varju-valguse mängud, toonide üleminekud jne panevad otsima vastet nii kunstiajaloost kui ka nüüdisaegsest fantaasiamaailmast.

Presiteate koostanud Reet Varblane, galerist.

Benjamin Vasserman

Sündinud 1949. 1973 – 1979 õppis graafikat ERKI-s (praegu Eesti Kunstiakadeemia). Näitustel esinemist alustas 1978. Aastast 1989 Eesti Kunstnike Liidu ja aastast 1992 Eesti Vabagraafikute Ühenduse liige. Viljeleb sügavtrükitehnikas (ofort, akvatinta) ja digitaaltrükis vabagraafikat. Loonud ka joonistusi, akvarelle, plakateid, raamatukujundusi ning kujundanud katalooge ja heliplaadiümbriseid. Tegutseb vabakutselise kunstnikuna Tallinnas. 23 isikunäitust Eestis, Soomes, Saksamaal, Taanis, Lätis, Venemaal. Enam kui 130 rahvusvahelist näitust ca 40 riigis, mitukümmend Eesti kunsti näitust välis- ja kodumaal. 21 rahvusvahelist tunnustust ja 3 rahvuslikku autasu.

Valik autasusid:

1994, 1998 III ja V Ourense graafikabiennaalil Hispaanias.

1995 Tallinna graafikatriennaali eripreemia.

1997 IX Varna graafikabiennaali eripreemia Bulgaarias.

1998, 2013 Vilniuse väikegraafika biennaali diplom.

2001 Sofia III graafikatriennaali diplom.

2001 Eesti aasta graafik.

2003 Ostrow Wielkopolski X väikegraafika biennaali II auhind.

2003 Pekingi graafikabiennaali peapreemia.

2007, 2008 Czestochowa (Poola) II interneti kunstiteoste võistluse esimene preemia.

2007 Györi (Ungari) IX biennaali “Joonistuse- ja graafikameistrid” äranimetamine.

2007 Vilniuse VI väikegraafika triennaali II preemia.

2008 Gdynia (Poola) digitaalse graafika biennaali III preemia.

2008 Londoni “Art now” online globaalse kunsti täiuslikkuse preemia.

2010 Kristjan Raua kunstipreemia.

http://www.zhibit.org/benno