Boriss Uvarov. Narva seinad. Narratiiv

12-30.08.2016

Olete väga oodatud Narva maalikunstniku Boriss Uvarovi näituse “Narva seinad. Narratiiv” avamisele Vabaduse galeriis neljapäeval, 11. augustil kell 16.00.

Näituse kuraator on Karin Taidre.
Avamisel esitletakse ka kunstniku kataloogi.

Väljapanek on avatud 12.08.-30.08.2016.

Boriss Uvarov (1946) on 1980. aastatest peale olnud Narva kunsti üks juhtivaid figuure. Ta omandas kunstihariduse 1970ndate algul Serovi nimelises Leningradi kunstikoolis ja Repini nimelises kunstiinstituudis ja seejärel Moskva tekstiiliinstituudis. 1980.
aastal asus ta tööle Narva Kreenholmi tehasesse kunstnik-tehnoloogina.
Just siis algas tema professionaalses elus uus, maalikunstniku etapp.
Siis maalis ta palju vabas õhus ning kodulinn Narvast sai talle üks eelistatumaid käsitlusobjekte. Uvarov mitte ainult ei kujuta Narva vaateid või nende muutumist aastaajast sõltuvalt, tal on õnnestunud tabada Narva vaim, linna eriline atmosfäär. Narva kunstigalerii kauaaegne juhataja, kunstnike kaitseingel ja ka praeguse näituse kuraator Karin Taidre kirjutab kataloogis: “Maastikuvaated, milles domineerib arhitektuur ja puudub inimene, muutusid armastatud linna omapäraseks hümniks” ning “vaated, kuhu kuulub orgaaniliselt inimene [—], toovad esile linnaruumi tähenduslikkuse.”
2009. aastal jõuab kunstnik Narva seinte maalimiseni ehk nende koorumise ja hävimise tulemusel tekkinud maaliliste kompositsioonideni. Tõukudes Leonardo da Vinci arutlusest “Traktaadis maalikunstist”, tõlgendab Uvarov “seinte jutustusi”, lisab sinna oma lugusid, aga ka kultuuris (ajaloos, müütides, teiste lugudes) kinnistunud märke. Tema autobiograafilise jalutuskäigu viimane teos valmis spetsiaalselt Vabaduse galerii näituseks.
“Narva seinad. Narratiiv” on kunstniku teine isikunäitus Tallinnas, esimene toimus 2007. aastal Vaal galeriis.

Reet Varblane
Galerist
tel 55655014