Tarrvi Laamann. I & I

16.02-7.03.2018

Tarrvi Laamann. I & I

Kunstnik ja muusik Tarrvi Laamann on ka või isegi eelkõige rännumees, sest enamik tema loomingust on saanud (ja küllap saab ka edaspidi) alguse väljaspool Eestit. Laamann on kirjeldanud ise oma kunstnikuelu teel olemisena: ta asub teele valge lõuendirull kaenlas, kuhu salvestab kohatud mustrid ja kogetud emotsioonid või kui täpne olla, siis tema teel viibimist tuleb kirjeldada ühest sihtpunktist järgmisesse liikumisena, tavaliselt tagasipõrgetega Eestisse, et siit uut teekonda alustada. Eestis laseb kunstnik kogetul settida ning annab reisil alustatud teosele lõpliku viimistluse.

Tarrvi Laamanni kunsti tuntuim osa on graafika, eelõige tema puulõiketehnika, ksülograafia ja jaapani kunstile omane puidust plokkidelt trükkimine, Moku hanga tehnika. Tavaliselt kasutatuna koos akrüülimaaliga. Tema kunsti iseloomustab erksa julge joonega laad ning külluslikkus, mis on enim mõjutusi saanud reggae-kultuurist. Tarrvi Laamann on kunstnik ja muusik: tema visuaalias on palju muusikat ? mõjutusi, viiteid, osundusi tema lemmikmuusikale ? ja muusikas palju visuaalseid kujundeid. Laamann pole mitte ainult vabadust ihkav maailmakodanik, talle ei eksisteeri ka kultuurivaldkondade piirid.

Viis aastat tagasi, kui Tarrvi Laamanni eelmine suur Eesti-kunstituur sai taas alguse Tallinna Vabaduse galeriist – sest ka praegune arhitektuur – ja disainigalerii näitus kuulub Vabaduse galerii programmi – tõi kunstikriitik Mario Laul esile olulise tunnuse, mille poolest Laamann eristub paljudest teistest Eesti kunstnikest: “Ta ei tõstata küsimusi, ei kiru ega kritiseeri, ta ei väljendu agressiivselt ega suru peale spetsiifilist agendat. Tehniliselt meisterliku ning visuaalselt sooja ja nauditava teostuse juures räägib Tarrvi Laamann peamiselt lihtsatest ja headest asjadest.”  Leonhard Lapin pidas toona vajalikuks tuua eraldi välja Laamanni abstraktse kujundikeele ja selle peamise kandja – värvi: ?Need ei ole Eestis seni harrastatud abstraktse kunsti sarnased, vaid mittekujutavad tööd uues võtmes, täiustatud puulõiketehnikas ja koloriidis, mis on meie senisele kunstile ebatüüpilised. Kui näitusel domineerivad värvikirevad pildid, siis – üllatus-üllatus! – tasakaalustavad neid juba eespool mainitud valged taastrükid, mis on hoopis minimalistlikud, väljendades kontsentreeritult keerulisemate piltide olulisi kujundeid. Need näitavad, et kunstnik võib töötada väga laias ampluaas ja Jamaica kirev elu ning muusika pole pimestanud põhjamaise mehe meeleselgust.? 

Kõik see kehtib ka praeguste näituste puhul. Eksootiliste – Tarrvi Laamann on need kodustanud, sest tema teosed ei ole turistlik pinnavirvendus – paikade kõrval on seekord väljas ka Itaalias Romano Mazzano kunstiresidentsis alustatud teosed. Romano Mazzano residentsis on viibinud palju Eesti kunstnikke ja paljud on seal kogetut jaganud ka Eesti kunstipublikuga. Laamanni Mazzano ei sarnane ühegi teise kogemusega. Romano Mazzano on tema teekonna, kulgemise üks vahepeatus. Indias alustatud teostes on aga sealsete inimeste vahetut puudutust – need on tehtud koos laste ja munkadega, kes tundsid kunstitegemise protsessist ehedat rõõmu.

Arhitektuuri- ja disainigaleriis on vaadata Itaalia, India, Jamaica, Foorumi keskuse kaupluses WAB Store Kuuba ja fuajees Jaapani kogemuste põhjal valminud teosed. Näituste valmimisele on kaasa aidanud Meelis Tammemägi, Marion Leetmaa ja Rain Lucas Saarik.
Tarrvi Loominguga saab tutvuda kunstniku kodulehel: https://laamann.ee/, kunstniku loomingut saab soetada Eesti Kaasaegse Kunsti Keskkonna NOAR.EU vahendusel: http://noar.eu/et/kunstnik/tarrvi-laamann/

Reet Varblane, Vabaduse galerii galerist

27. II algusega kell 18 on arhitektuuri- ja disainigaleriis Tarrvi Laamanni artist talk. Kunstnikuga vestlevad Meelis Tammemägi ja Reet Varblane.