Lembe Ruben. Dilemma


21.03-2.04.2013

Reedel 22.03. kell 17.00 avatakse Vabaduse galeriis (Vabaduse väljak 6) Lembe Rubeni näitus DILEMMA.

Autor on esitanud oma teravmeelsed mõttemängud vaid talle omases autoritehnikas. Lehtedel on enamasti kujutatud kaks objekti, millest vaataja peaks justkui tegema oma valiku. Need on täiesti erinevad asjad, mis eksitamiseks on kujutatud väga sarnaselt.

Lembe Ruben:

Teksti variant 1.

Pealtnäha sarnased valikuvariandid osutuvad täiesti erinevaiks või koguni vastandlikeks, kuigi nad võivad väliselt erineda vaid väikese nüansi võrra. Näiliselt määravad saatuse tühised otsused.

Kummast käest? Kas vasakust või paremast?

Teksti variant 2.

See, et ma siin oma pilte näitan, on pisikeste kokkusattumiste jada. Jõudsin siia nii, et keerasin igast teisest teest paremale. Kui ma oleksin keeranud igast teisest teest vasakule, siis oleksin ka praegu võib-olla siin aga oleksin hoopis teine inimene ja pildid seintel oleks ka hoopis teistsugused.

Juba see, et me üldse oleme, on miljoni väikese valiku tulemus, millest enamik on tehtud enne meie sündi. Sisuliselt on see väga tilluke võimalus, et me üldse saame olemas olla.

Negatiivne, mis meiega juhtub, juhatab meile tavaliselt kätte õige suuna. Halb on vajalik, muidu ei teeks inimene oma elus kardinaalseid muudatusi õigete valikute suunas.

Kui te siit galeriist väljute, mõelge hästi järele, kas pöörata paremale või vasakule või veel parem, kasutage intuitsiooni, mitte loogikat.

Lembe Ruben (1974) lõpetas Eesti Kunstiakadeemia graafika erialal 1999 ning kaitses samas magistritöö “Alateadlikud loomemeetodid ja -kujundid” 2002. Ta on aastaid huvitunud süvapsühholoogiast ning alateadvusest tulenevast automatistlikust kujundlikkusest loomingus. Aastatel 2001–2003 töötas ta Kose Kunstikeskuse laste kunstikooli graafika, kompositsiooni ja joonistamise õpetajana. 2002-2005 oli ta Eesti Kunstiakadeemia ettevalmistuskursustel joonistamise juhendaja, alates 2006 juhendanud ka erinevaid valikaineid. 2006–2008 samas sügavtrüki valikaine õppejõud. Alates 2006. aastast viib ta läbi Avatud Akadeemia graafika, kompositsiooni ja joonistamise kursusi.

Lisaks vabagraafilisele loomingule on Lembe Ruben kujundanud ja illustreerinud raamatuid ja ajakirju. Ta on Eesti Vabagraafikute Ühenduse liige (1999), Eesti Kunstnike Liidu liige (2004) ning kuulub kunstirühmitusse “Ydi”. Lembe Rubeni tööd on tunnustatud 2011.a. Eduard Wiiralti noore kunstniku preemiaga kujundlikult vaimuka ja ebatüüpilise materjalitrüki sihikindla viljelemise eest.

Lembe Rubeni teosed on Eesti Kunstimuuseumi, Tartu Kunstimuuseumi, Hjörringi (Taani) Kunstimuuseumi ja Matti Miliuse kogudes.

Kontakt kunstnikuga: 56626022