Liivia LEŠKIN. Lähemale, palju lähemale

1.–27.03.2024

Reedel, 1. märtsil kell 17.00 avab Liivia Leškin Vabaduse galeriis enda uut maaliloomingut esitleva isikunäituse „Lähemale, palju lähemale“. Näitus jääb avatuks 27. märtsini 2024.

Liivia Leškin: 

„Usun, et vaataja suhtes on kõige õiglasem väljendada end abstraktses pildikeeles. Emotsioone, aimdust, hirme, kõike alateadvuses olevat formuleerimata. 

See loob võimalusi nii jagatud kogemusele kui ka täiesti ainulaadsele isiklikule tajule. 

Kui mõni joon või värv annab vaatajale edasi ausa emotsiooni ja juhatab mingile rajale, juba siis on hästi. 

Selles on mu õigustus tegeleda loominguga lähtudes iseendast.

Täna meie ümber toimuv on jõhker ja ootamatuseid täis. 

Siiski on meil luba olla kunstis, looduses. 

See ei ole vaid leevendus, pigem armastus.“

Viimastel aastatel on Liivia Leškin pühendanud oma loomingu täielikult maalikunstile, sellel teekonnal järjest enam disainmõtlemise eesmärgipärasusest eemaldudes. Käesoleva näituse üks baaselement on joone taasleidmine ja uues kontekstis kasutamine. Autori maalides on emotsionaalset laetust, samas ka teatud lõpetamatust, ambivalentsust, mida vaataja on kutsutud avastama ja omal moel tõlgendama. 

Liivia Leškin on sündinud 1956. aastal Tallinnas. 1980. aastal lõpetas ta Eesti Riikliku Kunstiinstituudi moekunsti eriala. Aastatel 1981-1987 töötas Leškin Tallinna Moemajas ning seal välja antud ajakirja Siluett toimetuses. Aastatel 1987–1997 oli ta moedisaini eriala õppejõud, aastast 1990 dotsent ning perioodil 1990-1993 moekunsti kateedri juhataja Eesti Kunstiakadeemias; lisaks külalisõppejõud mitmes Skandinaavia kunstikõrgkoolis. Leškin oli 1990. aastal asutatud tarbekunstnike ja disainerite rühmituse ON Grupp asutajaliige (koos kunstnikega Katrin Amos, Ülle Kõuts, Ülle Rajasalu ja Leanika Korn) ning juhtis aastatel 1994-2020 omanimelist moefirmat. Ta on esinenud arvukatel personaal- ja grupinäitustel moedisaineri, moeillustraatori, kostüümi- ja maalikunstnikuna ning loonud muuhulgas ka suuremõõtmelisi interjööritekstiile. Alates 2019. aastast on Liivia Leškin keskendunud täielikult maalikunstile ning sel perioodil esitlenud oma loomingut viie erineva isikunäitusega. Eesti Kunstnike Liitu kuulub Leškin alates 1989. aastast. 

Vabaduse galeriid toetavad: Eesti Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, AS Liviko.