Ado Lill. Afrodite

15.07-2.08.2017

Olete oodatud Ado Lille näituse “Afrodite” avamisele reedel, 14. juulil kell 17.00 Vabaduse galeriis. Väljapanek on avatud 15.07.- 2.08.2017

Näitusel “Afrodite” näitab Ado Lill oma viimase aja tööde paremikku. Lill on juba pikemat aega pühendunud naisaktide maalimisele isikupärases tehnikas. Kirg, mis sai alguse graafikast, on sublimeerunud lopsakates värvides ja jõulises maalitehnikas.

Aphrodite, armastuse, ilu ja naudingu jumalanna, Zeusi ja Dione tütar, sündis legendi järgi merevahust ja Uranose genitaalidest. Aphodite jumalik ilu tekitas kadedust, konflikte ja sõda. Ta oli saatuslik naine ning just seepärast sunniti ta abielluma allmaailma valitseja, küüraka Hephaistosega – käsitööliste, skulptorite ja kunstnike, tule ja vulkaanide jumalaga.

Aphrodite loomise müüt on sobiv metafoor, võtmaks kokku Lille püüdlused maalikunstis.
Tema looming on olnud pidev püüdlemine selle poole, et teda, kui maali alal diletanti (iseõppijat) aktsepteeritaks “tõelise” maalikunstnikuna. Poolenisti vabatahtlikult valis ta abstraktsionismi tee, kuid see polnud tema tegelik kutsumus. Graafikas tegeles kunstnik naisaktiga. Läbi raske töö ja vaeva on ta püüelnud aktimaali poole, et realiseerida selles oma kirg ja ihad. 2007. aasta ülevaatenäitusega Tallinna Kunstihoones tegi Ado Lill otsustava sammu: hülgas aktigraafika ja teadvustas ennast aktimaalijana. Selleks ajaks oli Lill teinud oma graafikaloominguga lõpparve ja avaldas mõni aasta hiljem seda kokku võtva kataloogi. Aktimaalides on Ado Lill suutnud säilitada omapära, mille poolest hinnatakse tema varasema perioodi abstraktseid maale.

Ado Lille maaliloomingu tunnus on erakordne värvikäsitlus. Ta oskab luua üllatavaid ja samal ajal ainuvõimalikena tunduvaid värvikooskõlasid. Kuigi Lille maalidel võib näha väga kaalutletud valikuid kontrastide loomisel või pastelsete toonide kokkusulandamisel, on selles küllalt palju ruumi jäetud ka juhusele. Varasemate kihtide ülemaalimisel võib kunstnik mõnikord saavutada tulemusi, mis teda ennastki üllatavad.

Eero Kangor

Veel teavet
Reet Varblane
galerist
tel 55655014