Kaie Parts. Metall ja kivi

17.11-6.12.2011

Reedel, 18. novembril kell 17.00 avatakse Eesti Kunstnike Liidu Vabaduse galeriis (Vabaduse väljak 6) Kaie Partsi näitus “Metall ja kivi”. Näitust on toetanud Eesti Kultuurkapital ja Eesti Kunstnike Liit Näitus hõlmab nii tagasivaadet autori abstraktse vormikõnega metallskulptuuridele 1970.-1980. aastaist kui kaasaegset ehtekunstile pühendatud loomingut.

Esitletakse raamatut “Kaie Parts. Metall ja kivi”. Tallinn, 2011. Koostanud Kaie Parts, kujundus Tiit Jürna, foto Tõnis Rannap, tõlge Tiina Randviir, tekst Juta Kivimäe. Trükk As Printon

Kaie Parts on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia (ERKI) 1967.a. metallikunstnikuna. Tema loodud metallplastika teosed paistavad silma väga lihtsa kujundlikkusega, ent ühendavad endas erinevaid materjale ja metallitehnoloogiaid, mis on teostatud juveliirse perfektsusega. Ta kasutab mitmete unikaalobjektide juures Eestis ühena vähestest autoritest nikeldamis- ja aisana kroomimistehnikat. Kaie Partsi metallskulptuurid teeb eriliseks autoritehnikate õnnestunud rakendamine. Nikeldatud ja kroomitud pindade veatu hiilgus kaheksakümnendate teostes nagu “Fragment trassist” (1986), “Magnettorm” (1987), “Läänemeri”, “Pinged” (1990) jt annavad ruumilistele kompositsioonidele ajatu jaheda sära, rõhutades ideelahenduste universaalset tähendust.

Mitmed teosed on ostetud Tretjakovi galeriisse, teoseid on omandanud ka Vene Muuseum, Moskva Kunstifondi kollektsioon, Moskva Tarbekunstimuuseum, Omski Kunstimuuseum ning Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum.

10. mail 1994.a. avas grupp professionaalseid metallikunstnikke Tallinna vanalinnas tänini elujõuliseks ja menukaks osutunud A-galerii. Kaie Parts pöördus peaaegu kolmekümne aasta järel täie pühendumisega tagasi ehtekunsti juurde. Soov mitte kedagi jäljendada ajendas välja töötama uusi autoritehnikaid, mis ühendavad elemente nii klassikalisest kullassepakunstist kui skulptoritehnikaist. Kõrgeproovilisest hõbedast, kullatud erikujulistest punutud detailidest kaelakeed, prossid jmt on kõik sündinud vabavormilise spontaanse loominguna. Tema ehete esmamulje on ülimalt rikkalik, viies vaataja mõtted ajastutesse, mil valituid katsid tõeliselt luksuslikud juveelid. Ent esmavaatlusel massiivsed kandja nägu maheda säraga valgustavad kuldsed keed on kaalult hämmastavalt kerged. Kaie Partsi ehted on leidnud oma niši 21. sajandi pluralistlikus ehetemaailmas, tema ehteid kantakse täna kõikides maailmajagudes ning nad on pälvinud tähelepanu tõsistel rahvusvahelistel näitustel ja moesündmustel.

Aastal 2002 toimus Eurovisiooni lauluvõistlus Tallinnas ning Eesti Televisioon korraldas konkursi õhtujuht Annely Peebo kostüümiehetele. Neid ehteid konkursi võitjana valmistades algas Kaie Partsi koostöö moekunstnik Arne Niiduga. Ent koostöö on õnnestunud ka Oksana Tanditi ja Ülle Suurhans Pohjanheimoga.

2001 kinkis Eesti presidendipaar Kaie Partsi rinnaehte “Üle mere” Soome Vabariigi presidendile Tarja Halonenile ning 2006 kingiti riigvisiidil Hispaanias rikkalik granaatidega üle külvatud pross “Lillesülem” kuninganna Sofiale. Aastast 2003 on Kaie Partsi autoriehteid alati olnud näha Eesti Vabariigi presidendi poolt 24. veebruaril, vabariigi aastapäeval korraldatud vastuvõtul, mis koondab Eesti riigi silmapaistvamaid esindajaid.

Juta Kivimäe, galerist 56618314

Kontakt Kaie Partsiga: 56504579