Jüri J. Dubov. Viimane aeg

26.01-7.02.2012

Vabaduse galeriis  avatakse 26.01. Jüri J. Dubovi graafika ja foto näitus “Viimane aeg”. Näitus jääb avatuks kuni  07.02.

Jüri J. Dubov on tuntud eelkõige kauaaegse professionaalse kujundusgraafikuna. Seekordsel isikunäitusel jääb kujundusgraafika küll vaid taustateadmiseks, vahendasid Klassikaraadio kultuuriuudised.

Jüri J. Dubovi kujunduspõhimõtete rangeid printsiipe järgib galerii aknapoolses osas eksponeeritud vabagraafika. Valik on osaliselt tagasivaateline, hõlmates teoseid 1980. aastaist, mil autor esines näitustel koos RÜHM 22 liikmetega.

Galerii “samba tagune” ruum on reserveeritud fotojäädvustustele aastaist 2003-2011, mil just foto on muutunud autorile väga oluliseks. Neil aastail on Dubov pea märkamatult osalenud väga paljudel eesti kunsti- ja kultuuriüritustel, ent külastanud ka kunstnikke nende ateljeekeskkonnas. 

Teise olulise valdkonnana on jäädvustajat huvitanud linnakeskkond, eelkõige arhitektuur. 

Jüri J. Dubov:

“See on nö psühhogeomeetriline või geomantiline graafika, millele pühendusin oma varasemal loominguperioodil Tõnis Vindi ringis viljeldud teoreetilisest foonist lähtudes. Tõnis Vindiga kohtudes olin küps sellises laadis graafika jaoks, ent pole end pidanud kunagi tema õpilaseks, pigem olin mõttekaaslane. Minu kaasaegset vabagraafikat võiks pidada selle perioodi vabanenud arenduseks. Täna lähtuvad minu kompositsioonid samuti geomeetrilistest algetest ent varasem esoteeriline laetus teostes on muutunud. Kompositsioonide püsielemendid on vabanenud kindlalt määratletud tähenduslikkusest ning muutunud avaramalt mõistetavaks, enam esteetilisi kriteeriume jälgivaks ja mängulisemaks.”

Juta Kivimäe