Mare Vint
. Mineviku linnad

6-25.09.2012

Mare Vint. MINEVIKU LINNAD. Juubelinäitus Eesti Kunstnike Liidu Vabaduse galeriis (Vabaduse väljak 6) 06.09. – 25.09. 2012. Näitus avatakse 06.09. kell 17.00

Näitust on toetanud Eesti Rahvuskultuuri Fond, Eesti Kultuurkapital ja Eesti Kunstnike Liit

Mare Vint kuulub kunstnikepõlvkonda, kes muutis enam kui neljakümne aasta eest väga oluliselt eesti kunstis käibivaid esteetilisi kriteeriume. Tema looming on lahutamatu 1970. aastail eesti kultuurielu vallanud noorte intellektuaalide uutest väärtushinnangutest. Pärast õpinguid Kunstiinstituudis on tema graafilise loomingu stiil jäänud suurel määral muutumatuks, ühendades endas elitaarseima kunstnikumaine ja samas ka väga laialdase publiku armastuse.  Enam kui neljakümne aasta jooksul on Mare Vint jäädvustanud oma teostel inimkonnale sajandeid püüdmatuks jäänud unelma. Tema graafilistel lehtedel ning unikaalsetel lõuendile teostatud pliiatsijoonistustel kangastub maailm, kus inimtegevuse loodu ja loodud maailm eksisteerivad koos ideaalses harmoonias.

Mare Vint:

Näitus MINEVIKU LINNAD on alateadvusse salvestunud minevikupildid, mälestused ja muljed, mis on hakanud kummitama. Võib isegi öelda, et see on alateadvusse ladestunud ajalugu. Mõnede tööde puhul on oluline see, et neid on ajendanud tegema mingi motiiv, mis on eriline või ainulaadne. Teised tööd on aga sümboli tähendusega, sest neis on ikka ja alati korduvad kujundid – eri aegadel, eri rahvaste juures, erinevates maades. Neis on midagi väga üldistavat ja olulist.

MINEVIKU LINNAD võivad olla olemasolevad või kadunud linnad. Nad võivad olla kas ilmsi või unes kusagil nähtud, aga võivad olla ka väljamõeldud. Enamasti ongi nad segu mõlemast kokku.

Mare Vint