Vladimir Taiger. Pildid

18.08-13.09.2023

Olete oodatud Vladimir Taigeri näituse „Pildid“ avamisele Vabaduse galeriis reedel, 18. augustil kell 17.
Näitus on avatud 18.08–13.09.2023.


Vladimir Taigerit (1950) tuntakse eelkõige taasiseseisvunud Eesti kroonide kujundajana. Samuti teatakse teda pisidetailideni läbimõeldud ja filatelistide seas kõrgelt hinnatud markide järgi. Ent sama nüansirikas on ka tema ülejäänud looming, mille paremad näited jäävad peamiselt küll 1970ndatesse, 1980ndatesse ja 1990ndatesse, kuid vabalooming – maal ja graafika ei ole ainult nii-öelda minevikunähtus. Viimastel aastakümnetel avalikkusest pigem eemale hoidnud Taiger on loonud kujundustöö kõrval tähelepanuväärset graafikat ja maale, mida publikul on olnud võimalus käesoleva sajandi jooksul näha vaid üksikutel kordadel.

Vladimir Taigeri maal „Barracuda“ (1975) tekitas tõelise poleemika hüperrealismi olemuse ja koha üle meie tollases kunstis. Ka hiljem ei ole see maal puudunud ühestki tõsiselt võetavast hüperrealismi käsitlusest.
Tagasihoidlikult pealkirjastatud Vabaduse galerii näitus „Pildid“ on ülevaatenäitus: kunstniku maalid ja graafika paistavad silma tugeva süžee, kompositsiooni detailsuse ja tehnilise täpsusega ning avavad kunstniku tundlikku maailma. Tema hüperrealismist mõjutatud sügavtrükitehnikas (ofort ja akvatinta) graafiliste lehtede peamised motiivid on loomad, naisefiguurid, esemed (natüürmort), neis domineerib süngus ja müstiline valgus. Täpne kujutusviis on kombineeritud fantaasiamaailmaga, mis tekitab vaatajas unenäolise, ent teravalt ärksa tunde. Sügavtrüki kõrval on Taiger kasutanud siiditrükitehnikat, milles on kujutanud peamiselt arhitektuuri ja interjööre. Fotodel põhinevad lakoonilise koloriidiga teostega tuuakse vaatajani möödunud sajandi argielu fragmente.

Ka maaliloomingus on kunstnik jäänud truuks hüperrealismile: tema maale iseloomustab fotoaparaadile omane fokusseering ja pedantne tehniline täpsus. Kuigi nii mõneski maalis on fotorealistlik neutraalsus, isegi külmus asendunud märksa romantilisema tundetooniga.

Vabaduse galeriis saab (taas)kohtuda Vladimir Taigeri filigraanse loominguga, mis vastukaaluks miniatuursetele markidele on seekord esindatud palju suuremal skaalal.

Galeriid toetavad Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital ja Liviko AS.  

Lisainfo:
Reet Varblane
Galerist
Tel: +372 5565 5014

Vladimir Taiger
Tel: +372 528 3918